HASTANEMİZDE TRSM ( TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ) SERGİSİ AÇILDI
06 Ağustos 2024

  Dünya sağlık örgütünün(WHO) çalışmaları ve önerisiyle “toplum temelli zihinsel sağlık modeli” olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM) 2008 yılından beri ülkemizde faaliyet göstermektedir. Bu merkezler Bipolar Bozukluk, Şizofreni ve diğer Psikozlar gibi ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara tıbbi takip ve psikososyal destek hizmetleri sağlamak için kurulmuştur. Bu çerçevede hastanemiz  bünyesinde bulunan TRSM de toplum temelli  ruh sağlığı hizmeti alanında 2016 yılından beri faaliyet göstermektedir. Merkezimiz ağır ruhsal bozukluğu olan yaklaşık 250 bireye hizmet vermektedir. Bu bireylere; ilaç tedavisine ek olarak uygulanan psikososyal müdahaleler, tedaviye ara verme oranını, tekrarlama / yenileme riskini ve hastane yatışlarını azaltmakta hastanın yaşam kalitesini ve sosyal bilişsel işlevselliğini arttırmaktadır. 
    Toplum temelli ruh sağlığı hizmetinde genel yaklaşım; hastaları hastane dışında aktif tedavide tutmaktır. Hastalar TRSM ye kayıt olduktan sonra uyumlandırma çalışmaları için ihtiyaçları ve yetenekleri göz önünde bulundurularak; psikoterapi, beceri eğitimleri (iletişim, hijyen ve temizlik, alış veriş vb.) hastalara ve ailelerine psikoeğitim verilmektedir. Ayrıca damgalama karşıtı toplum çalışmaları da yine merkezimiz profesyonellerince yapılmaktadır. Ev, iş, okul vb. ziyaretlerimizle de sahada tüm hastalarımızla buluşmaktayız.
   Toplum ruh sağlığı merkezi sağlık ekibi; psikiyatristler, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, mesleki terapistler ve diğer akıl sağlığı profesyonellerinden oluşur. Merkezimizde;1 psikiyatrist, 2 psikolog, 1 ebe/hemşire, 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 ergo terapi teknikeri ve halk eğitim merkezinden görevlendirilen 2 usta öğretici( resim, el sanatları vb.) görev yapmaktadır.
     Psikososyal destek sağlayan faaliyetler ve kurum dışı etkinliklerimizin, merkezimizden hizmet alan danışanlarımızın toplum katılımı ve sosyal işlevselliklerinin arttırılması açısından önemi büyüktür. Bu kapsamda başta kaymakamlık olmak üzere il/ilçe sağlık müdürlüğü, sosyal hizmet merkezi müdürlüğü, sydv,belediye, iş kur, gibi birçok resmi ve sivil toplum kuruluşuyla iş birliği yapmaktayız.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.