10-16 MART PULMONER REHABİLİTASYON HAFTASI
20 Mart 2024

PULMONER REHABİLİTASYON NEDİR?

Pulmoner Rehabilitasyon; uzun süreli solunum problemi olan hastaların tıbbi tedavilerinin yanında önerilen, bu hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen, bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür.

PULMONER REHABİLİTASYON NELERİ İÇERİR?

·         Kişiye özel egzersiz programı,

·         Akciğer sağlığı hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hasta ve aile fertleri eğitimi,

·         Nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri,

·         Beslenme danışmanlığı, tedavisi,

·         Destekleyici, arkadaşça ortamı içerir.

PULMONER REHABİLİTASYON PROGRAMINA NASIL ULAŞILABİLİR?

Pulmoner rehabilitasyon üniteleri;

·         Göğüs hastalıkları hastaneleri,

·         Şehir hastaneleri,

·         Üniversite hastaneleri ve

·         Eğitim-araştırma hastanelerinde bulunmaktadır.

Uzun süreli solunum hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta zorluk çekiyorsanız değerlendirme için göğüs hastalıkları uzmanına başvurabilir ve pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanabilirsiniz.

REHABILITASYON MERKEZİNE ULAŞIM İMKANI OLMAYAN HASTALAR NE YAPABiLiR?

Hastalar; Göğüs Hastalıkları Uzmanına danışarak hastalığıyla ilgili yapabilecekleriyle ilgili bilgi edinebilirler.

·         Sigarayı bırakarak,

·         İlaçlarını doğru kullanarak,

·         Düzenli egzersiz yaparak, yaşam kalitelerini artırabilirler. (Her gün en az 20 dakika düzenli yürüyüş, en basit ve en önemli egzersiz programı olarak uygulanmaya başlanabilir.)

YÜRÜYÜŞLERDE YAPILMASI GEREKENLER

·         Düz bir zemin üzerinde yürünmelidir.

·         Hastanın kısa etkili nefes açıcı ilacı her zaman yanında olmalıdır.

·         Mümkünse sürekli olarak, çok uzun sureli duraklamadan yürünmelidir.

·         Yürüme zamanı yavaş yavaş artırılmaIıdır.

·         Yürüme süresi, hiç ara vermeden (dinlenme ihtiyacı olmadan) yürünebildiği zaman artırılmalıdır.

·         Eğer hasta oksijen kullanıyorsa; oksijenle birlikte yürümelidir, oksijen kullanımı, kullanılacak oksijen kaynağının seçimi için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmalıdır.

YÜRÜYÜŞLERDE YAPILMAMASI GEREKENLER

Fazla miktarda yemek yedikten sonra yürünmemelidir. Tempo yavaş yavaş artırılmalı, bir anda aşırı egzersize kalkışılmamalıdır.

PULMONER REHABİLİTASYON PROGRAMINA KİMLER BAŞVURABİLİR?

·         Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH),

·         Astım,

·         Bronşektazi,

·         Kistik fibrozis,

·         Göğüs kafesi hastalıkları,

·         Solunum problemi yaratan sinir-kas hastalıkları,

·         Akciğeri etkileyen bağ dokusu hastalıkları,

·         COVID-19 enfeksiyonu sonrası akciğer tutulumu olup nefes darlığı, yorgunluk ve günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma gibi şikayetleri devam eden hastalar,

·         Akciğer nakli bekleyen veya akciğer ameliyatı öncesi ve sonrası solunum problemleri olan hastalar başvurabilir.

PULMONER REHABİLİTASYON NEDEN ÖNEMLİDİR?

·         Fiziksel aktiviteyi artırmayı sağlar.

·         Hasta ve ailesinin hastalık hakkındaki farkındalığının artmasını sağlar.

·         Hastalığın  getirdiği kısıtlamalarla başa çıkmayı sağlar.

·         Doğru beslenme alışkanlığı kazandırmayı sağlar.

“NEFES AL, HAREKET ET, YAŞADIĞINI FARK ET”

#NefesAlHareketEtYaşadığınıFarkEt!

#RahatNefesAlÖzgürYaşa!