3-9 KASIM “ORGAN BAĞIŞI HAFTASI”
13 Kasım 2023

Doku ve organ nakli nedir?

Doku ve organ nakli, sağlıklı doku ve organların bir donörden (verici) bir alıcının vücuduna

nakledilmesi işlemidir. Çoğu doku ve organ nakli donör öldükten sonra gerçekleşse de, canlı

donörden nakiller de yapılmaktadır.

Nakledilebilen doku ve organlar nelerdir?

Nakli yapılabilen iç organlar;

·         Böbrek,

·         Karaciğer,

·         Kalp,

·         Bağırsak,

·         Pankreas

·         Akciğer

·         Kan, Kök Hücre, Damar, Deri, Kemik,

·         Kornea,

·         Kalp Kapağı Nakli De Yapılabilmektedir.

Alıcılardaki hasarlı dokuları onarmak amacıyla kıkırdak, tendon ve ligamentler kullanılabilmektedir.

Türkiye’de canlı donörden organ nakli yapılabilmesinin şartları nelerdir?

Canlı donörden nakil, ölmüş bir kişiden organ nakli yapılmasının ve başka etkin tedavinin mümkün olmadığı durumlarda, alıcının en az iki yıldır evli olduğu eşi ya da dördüncü dereceye kadar olan akrabalarından yapılabilir. Nakil gerektiren hastalığın evlilikten sonra tespit edilmesi durumunda iki yıldır evli olma koşulu aranmaz.

Türkiye’de kimler canlı doku ve organ bağışında bulunabilir?

18 yaşını doldurmuş, doku ve organ bağışı hakkında doktor tarafından bilgilendirilmiş, akli ve ruhi dengesi yerinde olan, evli olması durumunda eşinin bağış isteğinden haberi olan kişiler yaşamını sona erdirmeyecek ya da tehlikeye sokmayacak doku ve organlarını bağışlayabilirler.

Türkiye’de ölü donörden doku ve organ bağışı nasıl yapılır?

Eğer ölen kişi hayattayken vücudunun tamamını ya da belli doku ve organlarını bağışladığını resmi olarak vasiyet etmediyse veya bağış isteğini iki tanık karşısında belirtmemişse, ölümü anında yanında bulunan eşi ve birinci derece akrabalarından birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının izniyle bağış yapılabilir. Kornea gibi ceset üzerinde değişikliğe sebep olmayan dokular aksine bir vasiyet yoksa alınabilir.

Organ bağışına neden ihtiyaç vardır?

Türkiye’de 2021 yılı itibariyle organ nakline ihtiyaç duyan 25.319 hasta bulunmaktadır. Aynı yıl organ nakli bekleme listesindeyken vefat eden hasta sayısı 5.018’dir. Organ bağışı, nakle ihtiyaç duyan insanların yaşamını uzatır ve iyileştirir. Organ bağışı sadece hayat kurtaran bir tedavi olmayıp insani dayanışmanın da bir örneğidir.

Organ bağışında bulunmak için nereye başvurulabilir?

·         İl Sağlık Müdürlüğüne

·         Tüm Özel ve Kamu Hastanelerine

·         Üniversite Hastanelerine

·         Organ nakli yapan merkezlere

·         Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerine

Organ bağışı yapmak isteyen kişiler yukarda belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar. Organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını her zaman üzerinde taşıması gerekmektedir.

Dinen bir sakınca var mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32) " kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı " beyan olunmuştur.

Türkiye’de Doku, Organ Nakli ve Bağış Haftası hangi tarihler arasındadır?

3-9 Kasım tarihleri arası Doku, Organ Nakli ve Bağış Haftası’dır.

Lütfen! Organ bağışına destek verelim, duyarlılık gösterelim!